Τηλέφωνα Ανάγκης : 6974-37-36-37 / 210 80 52 925

ΟΛΙΚΕΣ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΓΟΝΑΤΟΣ

 

Με τον όρο ολική αρθροπλαστική γόνατος αναφερόμαστε στην χειρουργική επέμβαση που αντιμετωπίζει την παραμορφωτική αρθρίτιδα στην περιοχή του γόνατος. Η εμφάνισή της μπορεί να έχει διάφορες αιτιολογίες με κυριότερες τις:

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα
 • Μετατραυματική αρθρίτιδα

Η εγχείρηση

Σύμφωνα με στατιστικά, η ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιείται 1,6 εκατομμύρια φορές ετησίως και αυτό μόνο στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης). Περιλαμβάνει αντικατάσταση του τραυματισμένου ή κατεστραμμένου γόνατος με ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις). Η συγκεκριμένη εγχείρηση συγκαταλέγεται σε αυτές με την μεγαλύτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς κάνει χρήση εξαιρετικά σύγχρονων μεθόδων. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος παρέχει στον ασθενή μια μοντέρνα και εξελιγμένη θεραπεία ,  με άρτια τεχνολογικά μέσα  , με εξαιρετικό αποτέλεσμα στην υποβοήθηση για ανώδυνη και σωστότερη βάδιση . 

Η επιλογή της κατάλληλης προσέγγισης εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση του ασθενή. Για την σωστή επιλογή και πραγματοποίηση της συγκεκριμένης απαιτητικής επέμβασης , απαιτείται μια σωστή προεγχειρητική προσέγγιση με τον κατάλληλο απεικονιστικό έλεγχο .

Ενδείξεις

Συμπτώματα που μπορούν να υποδεικνύουν την ανάγκη εξέτασης και πιθανής εγχείρησης είναι τα ακόλουθα:

 • Οξύ άλγος στα γόνατα σε καθημερινές ασχολίες (π.χ. εργασία , σκάλες , βάδιση σε κεκλιμένο επίπεδο) αλλά και κατά την διάρκεια του νυκτερινού ύπνου
 • Παραμόρφωση και οίδημα γονάτων
 • Ακαμψία γονάτων
 • Αδυναμία ύφεσης του πόνου με φαρμακευτική αγωγή ή άλλες θεραπείες

Προσεγγίσεις

Οι δύο κυριότερες προσεγγίσεις που εφαρμόζονται στις μέρες μας είναι η ρομποτική και η εξατομικευμένη. Με την χρήση της ρομποτικής τεχνικής, αξιοποιούνται ρομποτικά συστήματα με ενεργό ή ημιενεργό ρόλο κατά την διάρκεια της επέμβασης. Και στις δύο περιπτώσεις απαραίτητη είναι η πραγματοποίηση αξονικής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου του γονάτου του ασθενούς, ώστε να επιτευχθεί ακριβής τοποθέτηση των εξαρτημάτων κατά την εγχειρητική διαδικασία.

Η δεύτερη εξατομικευμένη προσέγγιση (Patient-specific instruments, PSI) προσαρμόζεται στην περίπτωση του εκάστοτε ασθενή. Με την διενέργεια αξονικής τομογραφίας σχεδιάζεται ένα 3D μοντέλο απεικόνισης της ανατομίας του οστού. Με την βοήθειά του, ο χειρουργός προκαθορίζει το μέγεθος, τη θέση και την κατεύθυνση του εμφυτεύματος. Κατά τον τρόπο αυτό, διαμορφώνεται ένα PSI σύστημα σχεδιασμένο κατάλληλα για την περίπτωση του ασθενή. Το σύστημα αυτό εκτυπώνεται σε 3D print μορφή και στη συνέχεια αποστειρώνεται προτού αποσταλεί στον χειρουργό για χρήση.

Πλεονεκτήματα

Όποια μέθοδος και να επιλεγεί από τον επιβλέποντα ιατρό, τα οφέλη από την πραγματοποίηση ολικής αρθροπλαστικής είναι ποικίλα,  με κυριότερα τα εξής:

 • Ακρίβεια στην εκτέλεση της επέμβασης
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • ʼμεση κινητοποίηση του ασθενή μετά το πέρας της εγχείρησης
 • Μικρές τομές, που έχουν ως αποτέλεσμα ταχεία ανάρρωση
 • Μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα

Με την επίσκεψη στο ιατρείο μας , διαμορφώνουμε κατόπιν του απαραίτητου εργαστηριακού ελέγχου ,  ένα κατάλληλο εξατομικευμένο εγχειρητικό και μετεγχειρητικό πλάνο , για την σωστότερη και συντομότερη αποκατάσταση κάθε ασθενούς.

Scroll to Top